Kjøp hund fra en godkjent oppdretter

Valper kan være veldig verdifulle, spesielt dersom de er fra de mest ettertraktede hunderasene. Dermed kan det være penger å tjene, men da kan det også dukke opp useriøse oppdrettere som vil selge valper. Det gjelder altså å være på vakt, slik at du får det du faktisk betaler for, nemlig en sunn og frisk valp.

Useriøs avl

Userios avl - Kjøp hund fra en godkjent oppdretter

Useriøse oppdrettere kan avle fram valper uten å ta hensyn til dyrene. Ofte tvinges tispene til å få valper oftere enn de bør, og det kan også hende det avles mer på utseende enn på helse. Hvis det er for stort fokus på utseende, kan det føre til valper med store helseplager. Er du skikkelig uheldig, kan du få en valp som må avlives mens den ennå er veldig ung.

Kriminalitet

Man skulle kanskje ikke tro at kriminelle aktører driver med hundeavl, men det gjør de faktisk. Noen av dem har egne hunder de avler på, mens andre faktisk stjeler rasehunder for å bruke dem i avl. Kjøper du hunder fra kriminelle aktører, bidrar du både til å opprettholde den ulovlige avlen, og du kan ende opp med å finansiere andre former for kriminalitet.

Kontakt seriøse aktører

Kontakt seriose aktorer - Kjøp hund fra en godkjent oppdretter

Hvis du leter etter en spesiell hunderase, bør du kontakte en kennel- eller hundeklubb som har fokus på akkurat den typen hund du er ute etter. Norsk Kennel Klub er den største norske hundeorganisasjonen, og de har alltid lister over valper til salgs. De kan også hjelpe deg å velge akkurat den rette hunderasen for ditt behov.

Sørg for å få stamtavle

Sorg for a fa stamtavle - Kjøp hund fra en godkjent oppdretter

Selvsagt er ikke alle hundeavlere useriøse, men sørg alltid for at du får hundens stamtavle. Dette er spesielt viktig hvis du er ute etter en rasehund, og kanskje en hund du har tenkt å ta med på utstilling. Stamtavlen er også viktig for å forsikre deg om at hunden ikke har alvorlige genetiske sykdommer. Men selv om du bare skal kjøpe en vanlig blandingshund, er det viktig å kjøpe hund av en ansvarlig eier. En god start i livet er viktig for valpens fremtidige helse og utvikling.